İnternet

“Bağışın” Yerini “Maaş” mı Alıyor?

Twitch, YouTube, FaceBook ve Mixer

Bildiğiniz üzere en az 5 senedir yayıncılık sektörü oldukça gelişti. İnsanların video çekip yayınlamasının dışında artık canlı yayın gereksinimi de bu dönemde ortaya çıktı. Bu sektörün devleri Twitch, YouTube, FaceBook ve Mixer yayıncılık sektörüne de oldukça yatırım yaptılar. Tabii canlı yayında Twitch ilk olması hasebiyle baya önemli bir pozisyona geldi. Kapitalizmin kucağında kimse pastadan hak almadan bırakmaz. Öncelikle YouTube, Gaming ve Canlı yayın bölümünü geliştirmek istedi kendilerince başarılı oldular. Sonrasında Mixer, Twitch yayıncılarını kendi tarafına çekmeye başladı. Neredeyse aynı döneme denk gelecek şekilde Facebook da aynı strateji ile kendi tarafına yayıncı çekmeye başladı. Twitch’in sahip olduğu pasta bölünmeye başladı yani.

Bölünmeler olurken, Twitch’in rakipleri, yayıncılara oldukça yüksek meblağlar teklif ettiler. Mixer, Ninja’ya 50 Milyon dolar gibi bir yüksek fiyat teklif etti. Facebook yayıncılara tek seferde büyük bir para değil de bağıştan daha çok pay vermeyi teklif ediyor. Peki Twitch böylelikle yenilgiyi kabullenip dükkanı mı kapatacaktı tabii ki hayır.

Facebook vs Twitch
Facebook vs Twitch

Sıkılmış olabilirsiniz konuyu hızlandırıyorum. Twitch’den ayrılan yayıncılar ne kadar da izleyicilerinin iyiliği için geçtiklerini belirtseler de kendilerinin daha güvende oldukları platforma geçtikleri aşikar. Bu güven maddi ve manevi düzeyde olabilir. Tabi bağımsız yayıncının bu bağlamda artık ne kadar bağımsız olacağı da muamma. Burada şu durum ortaya çıkıyor. Bazı yayıncılar Facebook’tan iyi teklif alıyor ve geçiyor bazıları zaten yayın yaptıkları Twitch’te kalmayı tercih etti peki, Twitch bu yayıncılara ne teklif etti bilinmiyor. Maaş mı yoksa aboneliklerden daha az kesinti mi, eğer maaş ise bu insanları sigortalı da gösterebiliyor mu? Facebook Türkiye’de ofisi olan bir firma istediği yayıncıyı çalışanım diye sigortalayabilir Twitch nasıl bir yol izledi bilinmiyor.

Bir diğer sorun ise son dönemde yaşanmış transferlerden sonra -değişen ya da değiştirmeyen- takip ettiğimiz kadarıyla hiç bir yayıncı izleyicilerine yayın yaptığı platformdan kendine sunulan avantajlardan bahsetmedi. Peki bu durum izleyicilerine karşı iki yüzlü bir davranış değil mi?

Geçtiğimiz haftalarda şahsım Twitch desteğe mail attim ve aynen bu durumu sordum maaş mı veriyorsunuz başka platformlara çıkmasınlar diye. Attığım mail’e geri dönüş olmadı üstünden 2 hafta geçti. Bizim için kimsenin maaşı veya parası sorun değil, daha çok kazansınlar fakat kuralına uygun mu yapılıyor önemli olan bu ve bu büyük devler kimi yayıncıları desteklerken kimilerini hiç düşünmemesi de normal mi?

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu